Visszeres rázás. ÖSSZETEVŐK (INCI)


visszeres rázás

Kategória: Munkásvédelem Ezekkel a problémákkal találkozhat mindenki, aki munkaideje nagy részében áll vagy ül. Vagyis bármit csinál. De milyen veszélyek várnak még ránk munkahelyünkön? Az állandó állással és üléssel szervezetünk tetemes izommunkát vesz igénybe. Törzsünk, nyakunk, hátunk és vállunk hosszú távon egyik helyzetben sincs elkényeztetve. Plusz egy izomcsoportnak sem jó, ha állandóan használat alatt van - vagy éppen sose használjuk.

visszeres rázás

A folyamatos terhelés alatt lévő izmok visszeres rázás mozgás hiánya miatt kevesebb vért kapnak. A nem elegendő vérellátás gyakorisága miatt egy idő után ezek az izmok elfáradnak — főként a nyakban, vállban és hátban. Máshova viszont közben túl sok vér jut — például a lábunkba. Ha szervezetünket néha nem mozgatjuk meg kicsit, szép lassan leülepszik, a folyamatosan túlterhelt erek kitágulnak, így pedig visszerek alakulhatnak ki, később pedig akár trombózis is.

Színtelen, tiszta folyadék, melyet a petróleumból vonnak ki vagyis inkább a petróleumból gázolaj gyártás folyamatának mellékterméke. Rossz hírneve ellenére Paula Begoun szerint a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyag. Ezenkívül hatásos sebgyógyító is. Az ásványi olajnak azonban némi pórus eltömítő hatása is van, így kombinált és zsíros bőrűeknek jobb kerülni.

A hosszú idejű álldogálásnak ízületeink sem örülnek gerincünkben, csípőnkben, térdünkben valamint lábunkban — sőt, egy idő után megmerevednek, majd reumatikus megbetegedések is kialakulhatnak. Más izmaink is sérülnek az eddig hallottakon kívül. Míg az állómunka közben hasizmunk is segít egyenesben tartani minket, és így dolgozik, addig, ha egész nap kényelmesen székünkben fekszünk, hasizmunk nem dolgozik tovább, egy idő után pedig elgyengül, épp úgy, mint farizmunk.

Előbb visszér ödéma vélemények elgyengülése miatt tartásunk romolhat, utóbbi miatt pedig egyensúlyérzékünk. Ráadásul közben csontjaink sem dolgoznak, melyek miatt hosszú távon szilárdságukból veszíthetnek. Baj van bent, baj van fent Ha az izmok kevesebb zsírt égetnek, a vér áramlása lelassul, ami miatt a zsírsavak könnyebben zárják el a szívet. Ezen felül ellustult izmaink kevésbé hatékonyan reagálnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinra is, ami miatt még több keletkezik… ennek pedig könnyen lehet a vége cukorbetegség.

Az izmok kevés mozgása visszeres rázás ráadásul agyunkba kevesebb vér és oxigén jut, ami nem csak gondolkodásunkra, hanem hangulatunkra is kihathat, hosszú távon pedig az agyi funkcióink is lecsökkenthetnek. Mit lehet tenni? visszeres rázás

visszeres rázás

Sajnos nem sok mindent. Az igazán meghatározó sok esetben visszeres rázás minősége. Az állómunkát végzőknek minél több pozícióban kell tudnia dolgozni és ezeket folyamatosan váltogatni.

Visszértágulat és érszűkület is állhat a lábfájdalom hátterében

Ezen felül mindkét csoportnál különösen fontos lenne, hogy az asztalokat és munkapadokat mindenki különböző magasságokra tudja beállítani — álló helyzetben így például már elkerülhető lehet a görnyedés, visszeres rázás a lábujjhegyen topogás mindkét állapot hosszú távon plusz problémát okoz a gerincnek és az előbb említett izomcsoportoknak az ülő dolgozók pedig néha állva tudnának visszeres rázás.

Erre már nem csak speciális munkapadok, de speciális íróasztalok is beszerezhetők. A környezetünknek ezen felül elegendő helyet kell biztosítania arra, hogy az ember tudjon mozogni — egyszerűen fogalmazva, kicsit fel tudja rázni a vért az ereiben. Éppen ezért mind az ülő- mind pedig az álló munkások törekedjenek minél több kisebb sétára.

visszeres rázás

Amit tudunk, csináljuk járkálva: legyen az egy étkezés vagy egy telefont elintézése. De mi van azokkal, akik állnak? Esetükben a sétán kívül fontos az ülés is.

Ülni néha ugyanis elengedhetetlen, hátunk, hátizmaink és gerincünk ülve pihennek igazán. Fontos lehet ezen kívül kisebb lábpihentetők beszerzése és használata is: azzal hogy folyamatosan változtatjuk azt, hogy melyik lábunkra terheljük testsúlyunkat, már sokat teszünk szervezetünkért. A kar pihentetésére és mozgatására a kihelyezett karfák lehetnek segítségre, ezek csökkentik a kar és a nyak terhelését, redukálva a nyomást az itt lévő izmokra, ínakra és izületekre.

Kézveszélyben Mind az álló, mind az ülő munkáknál vannak más veszélye is. Főként a gyári munkásoknál alakulhat visszeres rázás a Raynaud-szindróma, a használt munkaeszköz folyamatos vibrációja miatt. Hosszú távon ilyen gépeknél a kezekben lévő erek olyan mértékben sérülhetnek, hogy nem tudnak elegendő oxigént felvenni, ami miatt érzéketlenné, nehezebben kontrolálhatóbbakká, és fehérré válnak.

Hidegrázás tünetei és kezelése

Ha folyamatosan vibráló gépekkel dolgozunk, okosabb folyamatosan váltogatni saját és kezünk helyzetét, illetve ügyeljünk rá, hogy kezünk ne legyen hideg és nedves, továbbá ne dohányozzunk — mindkét utóbbi esetben a kéz alapvetően kevesebb oxigént kap.

Olyan dolgozóknál, akik sokat használják csuklójukat ez lehet gyári munkás, de akár sokat gépelő alkalmazott is fordul elő a kéztőalagút szindróma is, ami a medianus visszeres rázás összenyomása miatt alakul ki.

Ilyenkor a magas nyomás csökkeni az ideg vérálltását, emiatt a körülötte lévő ínak megdagadnak. A betegségben szenvedők égő érzésre, zsibbadásra és fájdalomra panaszkodnak és maga a kézfej is elveszti erősségét.

Ha kezünket sűrűn használjuk hirtelen mozdulatokra, a csukló és a hüvelykujj inai gyulladhatnak be. Ezt nevezzük Quervain-kórnak. Ennek elkerülésénél fontos, hogy csuklónkat mindig megfelelő visszeres rázás tartsuk, munkaeszközeink lehetőség szerint ne legyenek túl nehezek, alkarunkat mindig tartsuk közel a testünkhöz és hordjunk csuklóvédőt.

Naturland Venaland Visszérkrém

Még az egér is veszélyes Az ülő munkás számára veszélyes lehet az egér használata is, melynek során ugyanazokat a kicsi izmokat és ízületeket mozgatjuk, ami akár gyulladáshoz is vezethet és ideggócok is kialakulhatnak. Ha pedig az egér túl messze van más izmaink is könnyedén elfáradhatnak, vállunkban, sőt hátunkban is. Érdemes mindig közel tartani magunkhoz tehát az egeret. A csukló folyamatos terheltsége miatt megéri beszerezni olyan egérpadot is, ami megtámasztja csuklónkat.

A klíma veszélyei Bár a klímák sok esetben éppen hogy védelmet jelenthetnek különböző szűrők segítségével, ha nincsenek rendben — és leginkább tisztán — tartva, akkor pont az ellenkező hatást érhetik el, és különböző baktériumokat, vírusokat vagy spórákat juttathatnak a levegőbe, keringetve azokat visszeres rázás előtt.

visszeres rázás

Nem hangzik jól, ugye? A legionellosis baktériuma például a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppekben könnyen kerülhet be szervezetünkbe, leginkább tüdőnkben okozva gyulladást. Bár a legionellosis napjainkra tipikus nyári betegséggé kezd válni, nála is sűrűbben fordulnak elő gombás fertőzések.

visszeres rázás

Ezek esetében a gombák spórája a keringetett levegőn keresztül légutakinkban okozhat megbetegedést, akár tüdőgyulladást is. Vagyis sehol és sehogyan sem vagyunk biztonságban, ha munkáról van szó. Talán okosabb lenne semmit sem dolgozni, így biztosítani egészségünket? Viszont sokat tehetünk saját egészségünkért, ha odafigyelünk a fenti —apróságnak tűnő, de nagyon fontos — veszélyekre.